Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Paweł
GG: 1554314

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
 

Piwo domowe Russian Imperial Stout (RIS) 28 BLG - zestaw ze słodów

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: do 3 dni roboczych
Cena: 46,90 zł 46.90


ilość szt.
Zyskujesz 4 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 3.36734
Producent: -
Kod produktu: #42

Opis

Russian Imperial Stout - ciemne, słodowe, mocne piwo górnej fermentacji. Słody prażone nadają piwu wyjątkowy głęboki, palony, czekoladowo smak, a zestaw chmieli wnosi klasyczny aromat i wyczuwalną goryczkę. RIS, tak jak i inne mocne piwa wymaga dłuższego czasu leżakowana w butelkach - 6 miesięcy to niezbędne minimum. 

Zawartość ekstraktu ok. 28Blg
Zawartość alkoholu ok. 10%.

W przypadku, gdy chcemy uzyskać 20l piwa domowego, prosimy wybrać do koszyka 2 x zestaw.

W skład zestawu na 10 l piwa wchodzi:

- Strzegom słód pale ale - 3,0 kg,
- Strzegom słód monachijski II - 1 kg
- Strzegom słód czekoladowy ciemny 1200 - 0,25 kg,
- Strzegom słód czekoladowy jasny 400 - 0,15 kg,
- Strzegom słód jęczmień prażony 0,25 kg
- Strzegom słód karmelowy 300 - 0,2 kg
- Strzegom słód żytni - 0,25 kg
- Castle Malting słód Caffe Light - 0,2 kg
- płatki owsiane - 0,2 kg
- Chmiel Wolf (SLO) - 50 g
- Chmiel Styrian Celeia (SLO) - 30g - tymczasowo zamieniony na Kolibri - 30g

Poniżej zalecany sposób zacierania na 20-22l piwa:

- słody i skleikowane wcześniej płatki wsypujemy do 20l wody o temperaturze 72oC (słody ciemne możemy wsypać na 10-15min. przed końcem zacierania (po negatywnej próbie jodowej).

- następnie przez 60 minut utrzymujemy zacier w temperaturze 66oC,
 
- następnie przez 20 minut utrzymujemy zacier w temperaturze 72oC,
 
- następnie podgrzanie do 78oC,
 
- następnie wysładzanie w 10l wody o temperaturze 76-78oC, do uzyskania ok 28l brzeczki.
 
Chmielenie 100 min.:

- w pierwszej minucie gotowania - 100g chmielu Wolf,

- w 60-tej i 90-tej minucie - po 30g chmielu Styrian Gold.

Brzeczkę należy gotować (odparowywać) do momentu aż cukromierz/refraktometr będzie wskazywał BLG na poziomie około 28 blg. Pomiaru należy dokonywać na próbce przy temperaturze około 20oC.

Studzenie do temperatury poniżej 30oC, zadanie drożdży. Fermentacja burzliwa - 7-12 dni, fermentacja cicha 2-4 tygodnie, rozlew do butelek. Po 6-12 miesiącach piwo jest gotowe do spożycia.

Gwarantujemy najwyższą jakość śrutowanych słodów.
Słody z opcją śrutowania przygotowywane są indywidualnie do każdego zamówienia. Śrutowanie przeprowadzamy na gniotowniku walcowym zapewniającym optymalne rozdrobnienie słodu oraz właściwe oddzielenie go łuski. Łuska zachowuje swoją budowę (nie jest zbyt mocno uszkodzona), co ma wpływ na jakość naszego piwa oraz przyśpieszenie wysładzania zacieru.

Słody w zestawach pakowane są zgodnie z podziałem na trzy grupy: jasne, karmelowe i ciemne. Każda z grup pakowana jest zbiorczo w osobnym opakowaniu (np. jeśli w zestawie występuje słód barwiący i prażony to zostaną one spakowane w jeden worek). Worki ze słodami oznaczone są etykietami z nazwą zestawu.

Zestaw nie zawiera drożdży, należy je dokupić osobno. Poniżej znajdziesz polecane przez nas drożdże do tego zestawu.

Przedstawiona na zdjęciu barwa piwa jest orientacyjna i w rzeczywistości może się nieznacznie różnić. Wpływ na barwę piwa mają głównie słody, których EBC w zależności od dostawy mieści się w określonych przedziałach barwy (np. karmelowy czerwony 40-60 EBC).

Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.

Rozszczelnienie saszetki  w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

20 grudnia 2021

Polecam

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl