Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
Darmowa dostawa
Zbieraj punkty za zakupy
Piwo domowe ? Nic prostszego ...
Więcej zamawiasz więcej oszczędzasz!
Drożdże Fermentis Safbrew F-2 - 25g - do refermentacji piwa
Opis
Drożdże Fermentis Safbrew F-2 - 25g.
Safbrew F-2 został wyselekcjonowany specjalnie do refermentacji przeprowadzanej w butelkach i w beczkach (kegach). Drożdże te asymilują niewielką ilość maltotriozy, asymilują cukry podstawowe takie jak glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza. Charakteryzują się neutralnym dla refermentowanego piwa aromatem tzn. nie zmieniają podstawowego aromatu piwa i “zachowują” jego charakter. Dozowanie: od 2 do 7 g/hl (100l).
Safbrew F-2 jest odporny na wysoką zawartość alkoholu (>10%) i umożliwia osiągnięcie wszystkich zakładanych przy refermentacji parametrów :
- “konserwowanie” piwa poprzez przechwytywanie tlenu
- wkład w dojrzewanie i “zaokrąglanie” aromatów piwa
- nagazowanie / wysycenie
- dobrze przylegają do dna butelki lub beczki(kega) i formują “lekkie” zmętnienie podczas ponownego zamieszania
temperatura fermentacji: 15-25°C (59-77°F)
Safbrew F-2 nie powinien być rehydratowany bezpośrednio w piwie. Drożdże te rozsypujemy na powierzchnię sterylnej wody w ilości 10-krotnie większej niż masa drożdży. Temperatura wody powinna wynosić 27°C ± 3°C (80°F ± 6°F). Pozostawić na 15 do 30 minut. Delikatnie zamieszać.
Stosowanie:
Dodać od 5 do 10 gramów cukru na litr piwa (w celu osiągnięcia nasycenia 2.5 do 5.0 g/l CO2). Zadać „dosłodzone” piwo rehydratowanymi drożdżami w temperaturze fermentacji (20-25°C). Nasycenie dwutlenkiem węgla będzie osiągnięte w przeciągu 1 do 2 tygodni w temp. 20-25°C* W końcowej fazie re -fermentacji piwo powinno zostać schłodzone i przetrzymane od 2 do 3 tygodni w celu osiągnięcia końcowego aromatu piwa.
* nasycenie CO2 w 15°C może zająć 2 tygodnie
Okres trwałości:
24 miesiące od daty produkcji. Najlepiej zużyć przed końcem – data na opakowaniu.
Otwarte (napoczęte) opakowania powinny być szczelnie zapieczętowane i przechowywane w
temperaturze 4°C (39°F) oraz zużyte w ciągu kolejnych 7 dni. ,
Odpowiedni wpływ drożdży na ostateczną jakość piwa zapewnia respektowanie rekomendowanych warunków prowadzenia fermentacji. Doradzamy przeprowadzenie
prób przed ostatecznym użyciem drożdży w pełnej produkcji.
Szczegółowa specyfikacja i instrukcja rehydratacji w plikach do pobrania (poniżej):
Pliki do pobrania:
Dane techniczne
Drożdże fermentacji | górnej |
Rodzaj drożdży | suche |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.