Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
Darmowa dostawa
Zbieraj punkty za zakupy
Piwo domowe ? Nic prostszego ...
Więcej zamawiasz więcej oszczędzasz!
Drożdże piwne Lallemand Danstar Abbaye Belgian Ale Yeast - 11g
Opis
Lallemand Abbaye Belgian Ale Yeast - 11g - drożdże górnej fermentacji.
Typ i pochodzenie: Saccharomyces cerevisiae pochodzący z Belgii.
Opakowania: 11g (dostępne również 500g - wycena indywidualna).
Charakterystyka: Abbaye to drożdże górnej fermentacji pochodzenia belgijskiego, wyselekcjonowane pod kątem zdolności do fermentacji znakomitych piw belgijskich o wysokiej gęstości t.j. Dubbel, Tripel czy Quads. Proces rozmnażania i suszenia jest specjalnie zaprojektowany, aby dostarczyć wysokiej jakości drożdże piwne, które w prosty i niezawodny sposób można wykorzystać w produkcji piwa.
Zalecany do piw typu: Dubbel, Tripel, Quads, Belgian style beers
Dozowanie: 10-16g na 20l piwa.
Rehydracja: sterylna woda z kranu lub rozwodniona brzeczka (2-6°P / OG 1,008 do 1,024). Drożdże należy wsypać do sterylnej wody lub brzeczki (w ilości co najmniej 10-krotnej ich wagi) o temperaturze 25-29°C. Pozostawić na 15-30 minut po czym delikatnie mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Tak uzyskany starter drożdżowy dodajemy do naczynia fermentacyjnego.
Alternatywnie możemy zadać drożdże bezpośrednio brzeczki w pojemniku fermentacyjnym (temperatura brzeczki powinna wynosić 25-29°C. Drożdże należy wsypywać stopniowo tak aby objęły całą powierzchnię brzeczki i nie zbijały się w grudki. Po 30 minutach od zadania drożdży należy wymieszać całość w celu równomiernego rozprowadzenia drożdży oraz napowietrzenia brzeczki. Możemy wykorzystać do tego mieszadło, ewentualnie odkażony zestaw do napowietrzania brzeczki lub dolać 2-3l wystudzonej, sterylnej brzeczki (z wysokości ok 50cm nad pojemnikiem fermentacyjnym),
Fermentacja: Abbaye jest odpowiedni do fermentacji głównej dla piw do 14% ABV.
Zalecana temperatura fermentacji: Optymalna temperatura fermentacji to 17°C. Fermentacja powinna się zakończyć po czterech dniach.
Właściwości sedymentacyjne: Abbaye wykazuje niską flokulację. W celu poprawy osiadania zalecany jest fermentowanie w dolnym zakresie zalecanych temperatur, wykorzystywanie kleju rybiego lub mchu irlandzkiego.
Przechowywanie w temperaturze: poniżej 10 stopni.
Szczegółowa specyfikacja w plikach do pobrania (poniżej):
Pliki do pobrania:
Dane techniczne
Drożdże fermentacji | górnej |
Rodzaj drożdży | suche |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.