Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Robert
GG: 7376372

Paweł
GG: 1554314

Produkt dnia
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
facebook

Drożdże piwne Lallemand Danstar Abbaye Belgian Ale Yeast - 11g

Dostępność: brak towaru
Cena: 9,90 zł 9.90
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Lallemand Abbaye Belgian Ale Yeast - 11g - drożdże górnej fermentacji.

Typ i pochodzenie: Saccharomyces cerevisiae pochodzący z Belgii.

Opakowania: 11g (dostępne również 500g - wycena indywidualna).

Charakterystyka: Abbaye to drożdże górnej fermentacji pochodzenia belgijskiego, wyselekcjonowane pod kątem zdolności do fermentacji znakomitych piw belgijskich o wysokiej gęstości t.j. Dubbel, Tripel czy Quads. Proces rozmnażania i suszenia jest specjalnie zaprojektowany, aby dostarczyć wysokiej jakości drożdże piwne, które w prosty i niezawodny sposób można wykorzystać w produkcji piwa.

Zalecany do piw typu: Dubbel, Tripel, Quads, Belgian style beers

Dozowanie: 10-16g na 20l piwa.

Rehydracja: sterylna woda z kranu lub rozwodniona brzeczka (2-6°P / OG 1,008 do 1,024). Drożdże należy wsypać do sterylnej wody lub brzeczki (w ilości co najmniej 10-krotnej ich wagi) o temperaturze 25-29°C. Pozostawić na 15-30 minut po czym delikatnie mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Tak uzyskany starter drożdżowy dodajemy do naczynia fermentacyjnego.

Alternatywnie możemy zadać drożdże bezpośrednio brzeczki w pojemniku fermentacyjnym (temperatura brzeczki powinna wynosić 25-29°C. Drożdże należy wsypywać stopniowo tak aby objęły całą powierzchnię brzeczki i nie zbijały się w grudki. Po 30 minutach od zadania drożdży należy wymieszać całość w celu równomiernego rozprowadzenia drożdży oraz napowietrzenia brzeczki. Możemy wykorzystać do tego mieszadło, ewentualnie odkażony zestaw do napowietrzania brzeczki lub dolać 2-3l wystudzonej, sterylnej brzeczki (z wysokości ok 50cm nad pojemnikiem fermentacyjnym),

Fermentacja: Abbaye jest odpowiedni do fermentacji głównej dla piw do 14% ABV.

Zalecana temperatura fermentacji:  Optymalna temperatura fermentacji to 17°C. Fermentacja powinna się zakończyć po czterech dniach.

Właściwości sedymentacyjne: Abbaye wykazuje niską flokulację. W celu poprawy osiadania zalecany jest fermentowanie w dolnym zakresie zalecanych temperatur, wykorzystywanie kleju rybiego lub mchu irlandzkiego.

Przechowywanie w temperaturze: poniżej 10 stopni.

Szczegółowa specyfikacja w plikach do pobrania (poniżej):

Pliki do pobrania:

Dane techniczne

Drożdże fermentacji górnej
Rodzaj drożdży suche

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl