Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
Darmowa dostawa
Zbieraj punkty za zakupy
Piwo domowe ? Nic prostszego ...
Więcej zamawiasz więcej oszczędzasz!
Drożdże piwne Lallemand Danstar BRY-97 American West Coast Ale - 11g
Opis
Lallemand BRY-97 American West Coast Ale - 11g - drożdże górnej fermentacji.
Typ i pochodzenie: Saccharomyces cerevisiae wybrany z kolekcji kultur drożdży Siebel Institute (Chicago/USA)
Opakowania: 11g (dostępne również 500g - wycena indywidualna).
Charakterystyka: BRY-97 wytwarza prawie neutralne estry.
Zalecany do piw typu: American Barleywine, American Pale Ale, American Amber ale, American Brown
ale, American IPA, American Wheat, blonde ale, Cream ale, Kölsch, Imperial IPA, Irish red ale, Extra Special bitter, Scottish ale, Strong Scottish ale, Strong ale.
Dozowanie: 10-16g na 20l piwa,
Rehydracja: sterylna woda z kranu lub rozwodniona brzeczka (2-6°P / OG 1,008 do 1,024). Drożdże należy wsypać do sterylnej wody lub brzeczki (w ilości co najmniej 10-krotnej ich wagi) o temperaturze 25-29°C. Pozostawić na 15-30 minut po czym delikatnie mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Tak uzyskany starter drożdżowy dodajemy do naczynia fermentacyjnego.
Alternatywnie możemy zadać drożdże bezpośrednio brzeczki w pojemniku fermentacyjnym (temperatura brzeczki powinna wynosić 25-29°C. Drożdże należy wsypywać stopniowo tak aby objęły całą powierzchnię brzeczki i nie zbijały się w grudki. Po 30 minutach od zadania drożdży należy wymieszać całość w celu równomiernego rozprowadzenia drożdży oraz napowietrzenia brzeczki. Możemy wykorzystać do tego mieszadło, ewentualnie odkażony zestaw do napowietrzania brzeczki lub dolać 2-3l wystudzonej, sterylnej brzeczki (z wysokości ok 50cm nad pojemnikiem fermentacyjnym),
Fermentacja: BRY-97 jest odpowiedni do fermentacji głównej dla piw do 12% ABV.
Zalecana temperatura fermentacji: BRY-97 fermentuje w zakresie temperatur od 15°C i 22°C. Optymalna temperatura wynosi 20°C.
Właściwości sedymentacyjne: BRY-97 wykazuje silną flokulację. W celu poprawy osiadania polecane jest fermentowanie w dolnym zakresie zalecanych temperatur, wykorzystywanie kleju rybiego lub mchu irlandzkiego.
Przechowywanie w temperaturze: poniżej 10 stopni.
Szczegółowa specyfikacja w plikach do pobrania (poniżej):
Pliki do pobrania:
Dane techniczne
Drożdże fermentacji | górnej |
Rodzaj drożdży | suche |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.