Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
Darmowa dostawa
Zbieraj punkty za zakupy
Piwo domowe ? Nic prostszego ...
Więcej zamawiasz więcej oszczędzasz!
Drożdże piwne Lallemand Danstar Munich Classic Wheat Beer Yeast- 11g
Opis
Lallemand Munich Classic Wheat Beer Yeast - 11g - drożdże górnej fermentacji.
Typ i pochodzenie: Saccharomyces cerevisiae to szczep uzyskany z niemieckiego Doemens Academy Yeast Culture Collection. Munich Classic to szczep drożdży do piw pszenicznych. Wykorzystywany jest przez wiele komercyjnych browarów do produkcji aromatycznych piw pszenicznych w bawarskim stylu. Procesy rozmnażania i suszenia zostały specjalnie zaprojektowane tak aby uzyskać wysokiej jakości drożdże piwne, które mogą być używane w sposób prosty i niezawodny.
Opakowania: 11g (dostępne również 500g - wycena indywidualna).
Charakterystyka: Nadają piwu wyraźne estry owocowe oraz pikantne nuty fenolowe (goździki). Drożdże zapewniają szybką i dynamiczną fermentację (przy temperaturze 17oC fermentacja główna zajmuje do 4 dni).
Zalecany do piw typu: Hefeweizen, Dunkelweizen.
Dozowanie: 10-16g na 20l piwa,
Rehydracja: sterylna woda z kranu lub rozwodniona brzeczka (2-6°P / OG 1,008 do 1,024). Drożdże należy wsypać do sterylnej wody lub brzeczki (w ilości co najmniej 10-krotnej ich wagi) o temperaturze 25-29°C. Pozostawić na 15-30 minut po czym delikatnie mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Tak uzyskany starter drożdżowy dodajemy do naczynia fermentacyjnego.
Alternatywnie możemy zadać drożdże bezpośrednio brzeczki w pojemniku fermentacyjnym (temperatura brzeczki powinna wynosić 25-29°C. Drożdże należy wsypywać stopniowo tak aby objęły całą powierzchnię brzeczki i nie zbijały się w grudki. Po 30 minutach od zadania drożdży należy wymieszać całość w celu równomiernego rozprowadzenia drożdży oraz napowietrzenia brzeczki. Możemy wykorzystać do tego mieszadło, ewentualnie odkażony zestaw do napowietrzania brzeczki lub dolać 2-3l wystudzonej, sterylnej brzeczki (z wysokości ok 50cm nad pojemnikiem fermentacyjnym),
Fermentacja: Munich Classic jest odpowiedni do fermentacji głównej dla piw 4-6% ABV.
Zalecana temperatura fermentacji: Munich Classic fermentuje w zakresie temperatur od 17°C i 20°C. Optymalna temperatura wynosi 17°C.
Właściwości sedymentacyjne: Munich Classic wykazuje wyjątkowo niską flokulację. W celu poprawy osiadania zalecany jest fermentowanie w dolnym zakresie zalecanych temperatur, wykorzystywanie kleju rybiego lub mchu irlandzkiego.
Przechowywanie w temperaturze: poniżej 10 stopni.
Szczegółowa specyfikacja w plikach do pobrania (poniżej):
Pliki do pobrania:
Dane techniczne
Drożdże fermentacji | górnej |
Rodzaj drożdży | suche |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.