Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Paweł
GG: 1554314

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
 

Drożdże piwne Lallemand Danstar Munich Classic Wheat Beer Yeast- 11g

Dostępność: brak towaru
Cena: 10,90 zł 10.90
ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Lallemand Munich Classic Wheat Beer Yeast - 11g - drożdże górnej fermentacji.

Typ i pochodzenie: Saccharomyces cerevisiae to szczep uzyskany z niemieckiego Doemens Academy Yeast Culture Collection. Munich Classic to szczep drożdży do piw pszenicznych. Wykorzystywany jest przez wiele komercyjnych browarów do produkcji aromatycznych piw pszenicznych w bawarskim stylu.  Procesy rozmnażania i suszenia zostały specjalnie zaprojektowane tak aby uzyskać wysokiej jakości drożdże piwne, które mogą być używane w sposób prosty i niezawodny.

Opakowania: 11g (dostępne również 500g - wycena indywidualna).

Charakterystyka: Nadają piwu wyraźne estry owocowe oraz pikantne nuty fenolowe (goździki). Drożdże zapewniają szybką i dynamiczną fermentację (przy temperaturze 17oC fermentacja główna zajmuje do 4 dni).

Zalecany do piw typu: Hefeweizen, Dunkelweizen.

Dozowanie: 10-16g na 20l piwa, 

Rehydracja: sterylna woda z kranu lub rozwodniona brzeczka (2-6°P / OG 1,008 do 1,024). Drożdże należy wsypać do sterylnej wody lub brzeczki (w ilości co najmniej 10-krotnej ich wagi) o temperaturze 25-29°C. Pozostawić na 15-30 minut po czym delikatnie mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Tak uzyskany starter drożdżowy dodajemy do naczynia fermentacyjnego.

Alternatywnie możemy zadać drożdże bezpośrednio brzeczki w pojemniku fermentacyjnym (temperatura brzeczki powinna wynosić 25-29°C. Drożdże należy wsypywać stopniowo tak aby objęły całą powierzchnię brzeczki i nie zbijały się w grudki. Po 30 minutach od zadania drożdży należy wymieszać całość w celu równomiernego rozprowadzenia drożdży oraz napowietrzenia brzeczki. Możemy wykorzystać do tego mieszadło, ewentualnie odkażony zestaw do napowietrzania brzeczki lub dolać 2-3l wystudzonej, sterylnej brzeczki (z wysokości ok 50cm nad pojemnikiem fermentacyjnym),

Fermentacja: Munich Classic jest odpowiedni do fermentacji głównej dla piw 4-6% ABV.

Zalecana temperatura fermentacji: Munich Classic  fermentuje w zakresie temperatur od 17°C i 20°C. Optymalna temperatura wynosi 17°C.

Właściwości sedymentacyjne: Munich Classic wykazuje wyjątkowo niską flokulację. W celu poprawy osiadania zalecany jest fermentowanie w dolnym zakresie zalecanych temperatur, wykorzystywanie kleju rybiego lub mchu irlandzkiego.

Przechowywanie w temperaturze: poniżej 10 stopni.

Szczegółowa specyfikacja w plikach do pobrania (poniżej):

Pliki do pobrania:

Dane techniczne

Drożdże fermentacji górnej
Rodzaj drożdży suche

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl