



Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.

Darmowa dostawa
Zbieraj punkty za zakupy
Piwo domowe ? Nic prostszego ...
Więcej zamawiasz więcej oszczędzasz!
Drożdże piwne Lallemand Danstar Munich Wheat - 11g
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Lallemand Munich Wheat - 11g - drożdże górnej fermentacji.
Typ i pochodzenie: Saccharomyces cerevisiae pochodzący z Niemiec.
Opakowania: 11g (dostępne również 500g - wycena indywidualna).
Charakterystyka: Niemiecki szczep drożdży do bawarskich piw pszenicznych. Nadaje piwom pszenicznym typowy dla tego stylu bananowo-goździkowy smaki i aromat.
Zalecany do piw typu: Weizen, Hefeweizen, Dunkelweizen, Weizenbock, Wit Beer, American-Style Hefeweizen, Belgian Triples, Belgian Blonds.
Dozowanie: 10-16g na 20l piwa.
Rehydracja: sterylna woda z kranu lub rozwodniona brzeczka (2-6°P / OG 1,008 do 1,024). Drożdże należy wsypać do sterylnej wody lub brzeczki (w ilości co najmniej 10-krotnej ich wagi) o temperaturze 25-29°C. Pozostawić na 15-30 minut po czym delikatnie mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Tak uzyskany starter drożdżowy dodajemy do naczynia fermentacyjnego.
Alternatywnie możemy zadać drożdże bezpośrednio brzeczki w pojemniku fermentacyjnym (temperatura brzeczki powinna wynosić 25-29°C. Drożdże należy wsypywać stopniowo tak aby objęły całą powierzchnię brzeczki i nie zbijały się w grudki. Po 30 minutach od zadania drożdży należy wymieszać całość w celu równomiernego rozprowadzenia drożdży oraz napowietrzenia brzeczki. Możemy wykorzystać do tego mieszadło, ewentualnie odkażony zestaw do napowietrzania brzeczki lub dolać 2-3l wystudzonej, sterylnej brzeczki (z wysokości ok 50cm nad pojemnikiem fermentacyjnym).
Fermentacja: Munich Wheat jest odpowiedni do fermentacji głównej dla piw do 7% ABV.
Zalecana temperatura fermentacji: Windsor fermentuje w zakresie temperatur od 17°C i 22°C. Optymalna temperatura wynosi 20°C.
Właściwości sedymentacyjne: Munich Wheat wykazuje niską flokulację. W celu poprawy osiadania zalecany jest fermentowanie w dolnym zakresie zalecanych temperatur, wykorzystywanie kleju rybiego lub mchu irlandzkiego.
Przechowywanie w temperaturze: poniżej 10 stopni.
Szczegółowa specyfikacja w plikach do pobrania (poniżej):
Pliki do pobrania:
Dane techniczne
Drożdże fermentacji | górnej |
Rodzaj drożdży | suche |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.