Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Paweł
GG: 1554314

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
 

Drożdże piwne Lallemand Danstar Nottingham Ale - 11g

Dostępność: brak towaru
Cena: 11,90 zł 11.90
ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Lallemand Nottingham Ale - 11g - drożdże górnej fermentacji.

Typ i pochodzenie: Saccharomyces cerevisiae pochodzący z Wielkiej Brytanii.

Opakowania: 11g (dostępne również 500g - wycena indywidualna).

Charakterystyka: Neutralny smak i aromat.

Zalecany do piw typu: Łagodne Ale Golden Ale, Blond Ale, Kölsch, Gorzki, Pale Ale, Amber Ale, Red Ale,
ESB, IPA, Altbier, Strong Ale, Barleywine, American Style Brown Ale, Dry Stout, Imperial Stout, Lager, Pilsner, Wiedeń, Schwartzbier, Bock.

Dozowanie: 10-16g na 20l piwa,

Rehydracja: sterylna woda z kranu lub rozwodniona brzeczka (2-6°P / OG 1,008 do 1,024). Drożdże należy wsypać do sterylnej wody lub brzeczki (w ilości co najmniej 10-krotnej ich wagi) o temperaturze 25-29°C. Pozostawić na 15-30 minut po czym delikatnie mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Tak uzyskany starter drożdżowy dodajemy do naczynia fermentacyjnego.

Alternatywnie możemy zadać drożdże bezpośrednio brzeczki w pojemniku fermentacyjnym (temperatura brzeczki powinna wynosić 25-29°C. Drożdże należy wsypywać stopniowo tak aby objęły całą powierzchnię brzeczki i nie zbijały się w grudki. Po 30 minutach od zadania drożdży należy wymieszać całość w celu równomiernego rozprowadzenia drożdży oraz napowietrzenia brzeczki. Możemy wykorzystać do tego mieszadło, ewentualnie odkażony zestaw do napowietrzania brzeczki lub dolać 2-3l wystudzonej, sterylnej brzeczki (z wysokości ok 50cm nad pojemnikiem fermentacyjnym),

Fermentacja: Nottingham jest odpowiedni do fermentacji głównej dla piw do 9% ABV.

Zalecana temperatura fermentacji: Nottingham fermentuje powodzeniem zarówno w temperaturze 10°C i 23°C. W niższych temperaturach odpowiednich dla piw typu lager, fermentacja zajmie około 8-9 dni. Zalecana temperatura dla piw ALE wynosi 20°C, fermentacja powinna być zakończona w ciągu trzech dni, a dla brzeczki o wyższej gęstości ok. 4 dni.

Właściwości sedymentacyjne: Nottingham jest silnie kłaczkowaty i szybko opada na dno zbiornika po skończonej fermentacji. Wysoka flokulacja może wytrącać związki chmielowe i zmniejszyć gorycz piwa. Czynnik ten musi być brane pod uwagę przy dozowaniu chmielu.

Przechowywanie w temperaturze: poniżej 10 stopni.

Szczegółowa specyfikacja w plikach do pobrania (poniżej):

Pliki do pobrania:

Dane techniczne

Drożdże fermentacji górnej
Rodzaj drożdży suche

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl