Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Robert
GG: 7376372

Paweł
GG: 1554314

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
facebook

Piwo domowe Muntons Export Pilsner - Klasa koneser

export pilsner.jpg
  • nowość
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 79,00 zł 79.00
quantity szt.
Zyskujesz 7 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Piwo domowe Muntons  Export Pilsner oryginalny smak pochodzący z Czech. Mocny Lager dla bardziej wymagających podniebień. Najlepiej podawać schłodzone.

Barwa (EBC): 8-12; Goryczka (EBU): 25-35.

Puszka 1,8kg wystarcza na przygotowanie 23 litrów piwa. Opakowanie zawiera porcję nachmielonego ekstraktu słodowego (1,8 kg), saszetkę drożdży piwowarskich (6 g).

Instrukcja warzenia (przepis na 23 litry  o gęstości od 1040° do 1044°):

- umyj i zdezynfekuj wszystkie naczynia i akcesoria, które będą miały kontakt z piwem (fermentator i mieszadło itp),
- puszkę włóż do gorącej wody na 5-10 minut, ułatwi to przelanie zawartości do garnka,
-  zagotuj 3,5 litra wody,
- otwórz puszkę i przelej zawartość puszki do gotującej się wody,
- dodaj do wyboru: 1 kg cukru lub glukozy, 1 kg suchego ekstraktu słodowy lub 1,2-1,7kg ekstraktu słodowego niechmielonego w syropie
- po dokładnym rozpuszczeniu całości w wodzie przelej całość do czystego i wysterylizowanego fermentatora,
- uzupełnij fermentor chłodną wodą do pojemności 20-23l,
- dodaj drożdże dołączone do zestawu,
- zamknij fermentator (pamiętaj o rurce fermentacyjnej), umieścić go w ciepłym miejscu, optymalna temperatura fermentacji to 18–21°C,
- fermentacja jest zakończona zazwyczaj po 4–6 dniach lub podczas mierzenia hydrometrem gęstość względna
będzie stała: poniżej 1008°,
- zlej piwo do butelek lub beczki ciśnieniowej (uważaj, aby nie naruszyć z dna fermentatora osadu drożdżowego,
- do każdej butelki dodaj miarką odpowiednią ilość cukru ok. 4-5g na butelkę 0,5l,
- zakapsluj butelki, odstawi je w ciepłym miejscu na 2 dni, po czym przenieś je zimnego miejsca na 14 dni aż piwo będzie klarowne.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl