



Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.

Darmowa dostawa
Zbieraj punkty za zakupy
Piwo domowe ? Nic prostszego ...
Więcej zamawiasz więcej oszczędzasz!
Piwo domowe Porter Bałtycki 22 BLG - zestaw ze słodów
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
Piwo Porter Bałtycki - to wyjątkowo ciemne piwo o wysokiej zawartości alkoholu. Fermentowany jest drożdżami dolnej fermentacji, co stanowi wyjątek od reguły wśród porterów. Dominują w nim posmaki słodów palonych i karmelowych. Piwo o umiarkowanej goryczy i aromacie chmielu.
Zawartość ekstraktu ok. 22Blg
Zawartość alkoholu ok. 9%.
W przypadku, gdy chcemy uzyskać 20-22l piwa domowego, prosimy wybrać do koszyka 2 x zestaw.
W skład zestawu na 10 l piwa Porter Bałtycki wchodzi:
- Strzegom słód pale ale - 2,5 kg
- Strzegom słód monachijski II - 1 kg
- Strzegom słód karmelowy 30 - 0,25 kg
- Strzegom słód karmelowy 300 - 0,25 kg
- Weyermann słód caraaroma - 0,2 kg
- Strzegom słód prażony - 50g
- Strzegom słód barwiący - 50g
- Chmiel lubelski - 30g
- Chmiel marynka - 15g
Poniżej zalecany sposób zacierania na 20-22l piwa:
- 20l wody podgrzewamy do temperatury 55°C - wsypujemy słody (tylko jasne),
- przez pierwsze 10 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 52oC,
- następnie przez 50 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 62oC,
- następnie przez 10 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 72oC (wsypujemy słody ciemne),
- podgrzanie do 78-80oC,
- wysładzanie w 12-15l wody o temperaturze 75oC.
Chmielenie przez 80-90 min:
WAŻNE: W zależności od osiągniętego BLG zalecamy wcześniej dodatkowo gotować brzeczkę około 30min w celu odparowania wody (podbicia BLG do 21-22 BLG), należy pamiętać że BLG mierzymy w temperaturze 20C.
- po osiągnięciu wymaganego BLG,
- w pierwszej minucie gotowania - 30g chmielu Marynka,
- w 60-tej minucie - 30g chmielu Lubelski,
- w 80-tej minucie - 30g chmielu Lubelski.
Studzenie do temperatury poniżej 20oC, zadanie drożdży. Fermentacja burzliwa - do 4 tygodni w temperaturze 6-8oC do osiągnięcia 7 BLG, fermentacja cicha w temperaturze 6-8oC około 2-3 tygodnie do 6,5 BLG, rozlew do butelek, leżakowanie minimum 4-6 tygodni w temperaturze 5-8oC. Najlepsze rezultaty osiągamy po minimum rocznym leżakowaniu piwa.
Gwarantujemy najwyższą jakość śrutowanych słodów.
Słody z opcją śrutowania przygotowywane są indywidualnie do każdego zamówienia. Śrutowanie przeprowadzamy na gniotowniku walcowym zapewniającym optymalne rozdrobnienie słodu oraz właściwe oddzielenie go łuski. Łuska zachowuje swoją budowę (nie jest zbyt mocno uszkodzona), co ma wpływ na jakość naszego piwa oraz przyśpieszenie wysładzania zacieru.
Słody w zestawach pakowane są zgodnie z podziałem na trzy grupy: jasne, karmelowe i ciemne. Każda z grup pakowana jest zbiorczo w osobnym opakowaniu (np. jeśli w zestawie występuje słód barwiący i prażony to zostaną one spakowane w jeden worek). Worki ze słodami oznaczone są etykietami z nazwą zestawu.
Zestaw nie zawiera drożdży, należy je dokupić osobno. Poniżej znajdziesz polecane przez nas drożdże do tego zestawu.
Przedstawiona na zdjęciu barwa piwa jest orientacyjna i w rzeczywistości może się nieznacznie różnić. Wpływ na barwę piwa mają głównie słody, których EBC w zależności od dostawy mieści się w określonych przedziałach barwy (np. karmelowy czerwony 40-60 EBC).
Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.
Rozszczelnienie saszetki w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Michał
Porter z tego przepisu wyszedł wyśmienity. Warzone w lutym 2019, wiec warto poczekac ponad pół roku z degustacją.