Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Paweł
GG: 1554314

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
 

Piwo domowe California Common brewkit 1,7kg z drożdzami

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: do 3 dni roboczych
Cena: 46,90 zł 46.90
ilość szt.
Zyskujesz 4 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Gozdawa
Kod produktu: 20190919155804

Opis

Piwo domowe w stylu California Common. Amerykańskie piwo w stylu klasycznej ikony warzonej od końca XIX wieku w Kalifornii przez tamtejszych piwowarów.Barwa piwa lekko bursztynowa do miedzianej, umiarkowana słodowość z zauważalną goryczką. Nuty chmielowe owocowe, ziołowe wpadające w miętę.

Piwo California Common przygotowujemy na drożdżach dołączonych do zestawu. Zestaw posiada autochtoniczny szczep drożdży USWC Chico.  Ze względu na wysokie temperatury panujące na zachodnim wybrzeżu USA do warzenia piwa używano drożdży Chico, produkujących bardzo niski profil estrowy w temperaturze około 20 stopni.

Zestaw zawiera nachmielony ekstrakt piwo domowe California Common 1,7 kg wraz z dedykowanymi drożdżami U.S. West Coast Chico do tego stylu.

Sposób przygotowania
1. Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed użyciem. Środki do dezynfekcji znajdziesz tutaj
2. Wsyp drożdże z saszetki dołączonej do piwa, do 100ml przegotowanej i ostudzonej (27-30°C) wody. Odczekaj co najmniej 30 min.
3. Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie.
4. Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody (możesz użyć glukozy lub ekstrakt słodowy niechmielony), wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
5. Wlej do fermentatora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura brzeczki musi wynosić 16-22°C
6. Wlej do fermentatora uwodnione drożdże, i dokładnie mieszaj ok. 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki
7. Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną. Fermentacja trwa 4-8 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną. Dla pewności można sprawdzić cukromierzem zawartość cukru, niekiedy ze względu na niższą temperaturę fermentacji może ona trwać dłużej.
8. Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok. 4g cukru na 0,5l butelkę. W naszej ofercie można znaleźć miarkę do cukru ułatwiającą dozowanie do butelek. Po zakapslowaniu dokładnie wymieszaj cukier do rozpuszczenia. Pozostaw na 3-5 dni w temp. pokojowej i odstaw na minimum 21 dni w ciemne i chłodne miejsce. Trwałość tak zrobionego piwa to 2-3 lata w zakapslowanej szklanej butelce.

Brewkit California Common wystarcza na przygotowanie 23l piwa domowego. Do fermentacji proponujemy zamiast cukru użyć glukozy lub ekstrakt słodowy niechmielony.

Do refermentacji w butelkach najlepiej użyć glukozy w celu uzyskania lepszego smaku, ale można również wykorzystać zwykły cukier. Piwo California Common najlepiej spożywać po minimum 3 tygodniach leżakowania.

Masz wątpliwości jak przygotować piwo w domu ? Zapoznaj się z naszym poradnikiem.

Zawartość zestawu:
ekstrakt słodowy z jęczmienia 1,7 kg, ekstrakt chmielowy;
drożdże USWC 7 g.

JĘCZMIEŃ ZAWIERA GLUTEN KTÓRY JEST ALERGENEM
Nie zawiera żadnych konserwantów.
Wolny od GMO.Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl