Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Paweł
GG: 1554314

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
 

Piwo domowe IRA po polsku - zestaw ze słodów

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: do 3 dni roboczych
Cena: 82,80 zł 82.80


ilość szt.
Zyskujesz 8 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: #60

Opis

Piwo domowe konkursowe - piwo wzorowane na Irish Red Ale w polskim wykonaniu o delikatnym czerwonym zabarwieniu.
 

zawartości ekstraktu ok. 12Blg
zawartości alkoholu ok. 4,7%.

W skład zestawu wchodzi:

- Strzegom słód pilzneński - 3,5 kg
- Strzegom słód monachijski typ II - 0,3kg
- Strzegom słód pale ale - 0,2 kg
- Strzegom słód bursztynowy - 0,2 kg
- Strzegom słód karmelowy czerwony - 0,4 kg
- Strzegom jęczmień prażony - 0,05kg
- Chmiel marynka granulat - 10g
- Chmiel Challenger - 30g - tymczasowo zamieniony na Dana Extra Styrian - 30g
- Fermentis S-04

 Zestaw słodów wystarcza na przygotowanie ok. 20l-23l piwa domowego.

Zacieranie:

- do 15l wody o temperaturze 69oC wsypujemy wszystkie jasne słody,

- przez 40 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 64oC,

- następnie przez 30 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 72oC, pod koniec przerwy (5-10 min.) dodajemy słody ciemne,

- następnie podnosimy temperaturę zacieru do 78-80oC,

- wysładzanie w 12l wody o temperaturze 75oC.

Chmielenie przez 70min:

- od pierwszej minuty gotowania - 10g chmielu Marynka,

- od 40-tej minuty - 15g chmielu Challenger,

- w 60-tej minucie 15g chmielu Challenger.


Studzenie do 25-28oC i zadanie drożdże. Fermentacja burzliwa - 5-7 dni w temperaturze 16-22oC, fermentacja cicha 2-4 tygodnie, rozlew do butelek. Po 4 tygodniach piwo jest gotowe do spożycia.

Receptura na piwo przesłana przez: Bobi

Gwarantujemy najwyższą jakość śrutowanych słodów.
Słody z opcją śrutowania przygotowywane są indywidualnie do każdego zamówienia. Śrutowanie przeprowadzamy na gniotowniku walcowym zapewniającym optymalne rozdrobnienie słodu oraz właściwe oddzielenie go łuski. Łuska zachowuje swoją budowę (nie jest zbyt mocno uszkodzona), co ma wpływ na jakość naszego piwa oraz przyśpieszenie wysładzania zacieru.

Słody w zestawach pakowane są zgodnie z podziałem na trzy grupy: jasne, karmelowe i ciemne. Każda z grup pakowana jest zbiorczo w osobnym opakowaniu (np. jeśli w zestawie występuje słód barwiący i prażony to zostaną one spakowane w jeden worek). Worki ze słodami oznaczone są etykietami z nazwą zestawu.

Przedstawiona na zdjęciu barwa piwa jest orientacyjna i w rzeczywistości może się nieznacznie różnić. Wpływ na barwę piwa mają głównie słody, których EBC w zależności od dostawy mieści się w określonych przedziałach barwy (np. karmelowy czerwony 40-60 EBC).

Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.

Rozszczelnienie saszetki  w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl