Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Paweł
GG: 1554314

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
 

Piwo domowe - Smoked Summer Ale - zestaw ze słodów

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: do 3 dni roboczych
Cena: 119,00 zł 119.00


ilość szt.
Zyskujesz 11 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: #56

Opis

Receptura z ćwierćfinału w kategorii "Podwędzane Kalesony" - Smoked Summer Ale - Autor: Łukasz W.

Zestaw zawiera:

- 3kg – słód Weyermann pszeniczny wędzony dębem (grodziski)
- 1kg – słód Weyermann pilzneński premium
- 30g – owoce jałowca
- 10g – mech irlandzki
- 15g – chmiel Simcoe - tymczasowo zaminiony na Zappa - 15g
- 20g - chmiel Mosaic
- 20g – chmiel Centennial
- drożdże Fermentum Mobile FM42 Stare nadreńskie

Poniżej zalecany sposób zacierania na 20-22l piwa:

- słody wsypujemy do 16l wody w temperaturze 65°C,

- następnie przez 50 minut utrzymujemy zacier w temperaturze 62°C,

- następnie przez 20 minut utrzymujemy zacier w temperaturze 72°C,

- następnie podnosimy temperaturę do 78°C,

– wysładzanie w 12l wody o temperaturze 75oC

Chmielenie przez 60 minut:

- w 1-ej minucie – 15g chmielu Simcoe,

- w 50-tej minucie – 10g chmielu Mosaic, (owoce jałowca, mech irlandzki - brak w zestawie),

-  w 55-tej minucie – 10g chmielu Centennial,

- 60-tej minucie – 10g chmielu Mosaic + 10g chimelu Centennial.

Fermentacja burzliwa 10 dni temperatura 15°C. Fermentacja cicha 7 dni temperatura 15°C.

Gwarantujemy najwyższą jakość śrutowanych słodów.
Słody z opcją śrutowania przygotowywane są indywidualnie do każdego zamówienia. Śrutowanie przeprowadzamy na gniotowniku walcowym zapewniającym optymalne rozdrobnienie słodu oraz właściwe oddzielenie go łuski. Łuska zachowuje swoją budowę (nie jest zbyt mocno uszkodzona), co ma wpływ na jakość naszego piwa oraz przyśpieszenie wysładzania zacieru.

Słody w zestawach pakowane są zgodnie z podziałem na trzy grupy: jasne, karmelowe i ciemne. Każda z grup pakowana jest zbiorczo w osobnym opakowaniu (np. jeśli w zestawie występuje słód barwiący i prażony to zostaną one spakowane w jeden worek). Worki ze słodami oznaczone są etykietami z nazwą zestawu.

Przedstawiona na zdjęciu barwa piwa jest orientacyjna i w rzeczywistości może się nieznacznie różnić. Wpływ na barwę piwa mają głównie słody, których EBC w zależności od dostawy mieści się w określonych przedziałach barwy (np. karmelowy czerwony 40-60 EBC).

Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.

Rozszczelnienie saszetki  w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.

 

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl