Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Paweł
GG: 1554314

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
 

Piwo domowe a'la Smocza Głowa - zestaw ze słodów

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: do 3 dni roboczych
Cena: 76,90 zł 76.90


ilość szt.
Zyskujesz 7 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: #58

Opis

Piwo konkursowe.

Zestaw zawiera komplet surowców do przygotowania poniższego piwa

To moja interpretacja piwa Smocza Głowa Amber Ale. Już po korektach:

W skład zestawu na 20l wchodzi:

- Strzegom słód pilzneński - 3,2 kg

- Strzegom słód monachijski I - 0,8 kg

- Strzegom słód karmelowy jasny 150 EBC - 0,25 kg

- Strzegom słód karmelowy ciemny 600 EBC - 0,1 kg

- 15g chmiel  Marynka

- 20g chmiel Sybilla

- 40g chmiel Lubelski

- Fermentis Safale US-05

Zacieranie infuzyjne (jedno-temperaturowe):
- przez 60 min. utrzymujemy zacier (słody jasne) w temperaturze 67oC, słody karmelowe nieco później ok. 15 minut przed końcem zacierania,

- następnie podgrzanie do 78oC

- następnie wysładzanie w 10l wody o temperaturze 75oC.

Chmielenie przez 60 minut:

- w pierwszej minucie gotowania - 15g chmielu Marynka,

- 30-tej minucie gotowania - 10g chmielu Sybilla,

- 45-tej minucie gotowania - 10g chmielu Sybilla,

- w ostatniej minucie gotowanie - 25g chmielu Lubelski.

Dodatkowo na zimno 15 g chmielu lubelskiego granulat (góra 3 dni).

Studzenie do temperatury poniżej 30oC, zadanie drożdży. Fermentacja burzliwa - 5-7 dni w temperaturze 18-22oC, fermentacja cicha (można ją pominąć) 2-4 tygodnie, rozlew do butelek. Po 4 tygodniach piwo jest gotowe do spożycia.

Receptura na piwo przesłana przez: Tomasz T.

Gwarantujemy najwyższą jakość śrutowanych słodów.
Słody z opcją śrutowania przygotowywane są indywidualnie do każdego zamówienia. Śrutowanie przeprowadzamy na gniotowniku walcowym zapewniającym optymalne rozdrobnienie słodu oraz właściwe oddzielenie go łuski. Łuska zachowuje swoją budowę (nie jest zbyt mocno uszkodzona), co ma wpływ na jakość naszego piwa oraz przyśpieszenie wysładzania zacieru.

Słody w zestawach pakowane są zgodnie z podziałem na trzy grupy: jasne, karmelowe i ciemne. Każda z grup pakowana jest zbiorczo w osobnym opakowaniu (np. jeśli w zestawie występuje słód barwiący i prażony to zostaną one spakowane w jeden worek). Worki ze słodami oznaczone są etykietami z nazwą zestawu.

Przedstawiona na zdjęciu barwa piwa jest orientacyjna i w rzeczywistości może się nieznacznie różnić. Wpływ na barwę piwa mają głównie słody, których EBC w zależności od dostawy mieści się w określonych przedziałach barwy (np. karmelowy czerwony 40-60 EBC).

Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.

Rozszczelnienie saszetki  w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl