Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Paweł
GG: 1554314

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
 

Piwo domowe - Szkudne Ale 15Blg - zestaw ze słodów

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: do 3 dni roboczych
Cena: 129,00 zł 129.00


ilość szt.
Zyskujesz 12 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4
Producent: -
Kod produktu: #57

Opis

Szkudne Ale - zwycięzca kategorii Hop na antypody - Maciek Szkudlarek / Szkudny Browar

Zestaw zawiera:
- Słód pale ale Bruntal - 5kg
- Słód karmelowy czerwony Strzegom - 1kg
- Słód Monachijski Bruntal - 0,8kg
- Płatki żytnie niesłodowane 0,5kg
- Chmiel Victoria Secret - 30g
- Chmiel Galaxy - 100g
- Chmiel Summer 100g - tymczasowo zamieniona na Enigma -100g
- Skórka słodkiej pomarańczy 20g
- Drożdże Fermentis US-05

Poniżej zalecany sposób zacierania na 20-22l piwa:

- płatki żytnie kleikujemy,

- słody wraz z płatkami wsypujemy do 15l wody o temperaturze 69oC,

- następnie przez 65 minut utrzymujemy zacier w temperaturze 66-68oC,

- następnie przez 15 minut utrzymujemy zacier w temperaturze 75oC,

- podgrzewamy zacier do temperatury 78oC,

- wysładzamy w 12l wody o temperaturze 75oC
 
Chmielenie przez 60 minut:

- w 35-tej minucie gotowania -30g chmielu Summer,

- w 40-tej minucie -30g chmielu Summer,

- w 50-tej minucie -20g chmielu Summer,

- w 55-tej minucie -20g chmielu Victoria Secret,

- w 55-tej minucie - 20g skórka słodkiej pomarańczy,

- w 60-tej minucie -20g chmielu Galaxy.
 
Fermentacja burzliwa 5-7dni. Na cichą (7dni) wrzucamy:

- Lisć kafiru (szczypta w 3 palce)  - brak w zestawie

- chmiel Galaxy - 80g,

- chmiel Vic Secret - 10g,

- chmiel Summer - 20g.

Studzenie do temperatury poniżej 30oC, zadanie drożdży. Fermentacja burzliwa - 5-7 dni w temperaturze 16-18oC, następnie fermentacja cicha 2-4 tygodnie (można ją pominąć), rozlew do butelek (3g glukozy na 0,5l). Po 4 tygodniach piwo jest gotowe do spożycia.

Gwarantujemy najwyższą jakość śrutowanych słodów.
Słody z opcją śrutowania przygotowywane są indywidualnie do każdego zamówienia. Śrutowanie przeprowadzamy na gniotowniku walcowym zapewniającym optymalne rozdrobnienie słodu oraz właściwe oddzielenie go łuski. Łuska zachowuje swoją budowę (nie jest zbyt mocno uszkodzona), co ma wpływ na jakość naszego piwa oraz przyśpieszenie wysładzania zacieru.

Słody w zestawach pakowane są zgodnie z podziałem na trzy grupy: jasne, karmelowe i ciemne. Każda z grup pakowana jest zbiorczo w osobnym opakowaniu (np. jeśli w zestawie występuje słód barwiący i prażony to zostaną one spakowane w jeden worek). Worki ze słodami oznaczone są etykietami z nazwą zestawu.

Przedstawiona na zdjęciu barwa piwa jest orientacyjna i w rzeczywistości może się nieznacznie różnić. Wpływ na barwę piwa mają głównie słody, których EBC w zależności od dostawy mieści się w określonych przedziałach barwy (np. karmelowy czerwony 40-60 EBC).

Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.

Rozszczelnienie saszetki  w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.

 

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl