Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
Darmowa dostawa
Zbieraj punkty za zakupy
Piwo domowe ? Nic prostszego ...
Więcej zamawiasz więcej oszczędzasz!
Piwo domowe Witbier - zestaw ze słodów
Opis
Piwo domowe Witbier - zestaw ze słodów
Witam
przesyłam recepturę na Wita... piwo to zdobyło I miejsce w zeszłorocznym Konkursie Piw Domowych w Lublinie
Zawartości ekstraktu ok. 12,5Blg
Zawartości alkoholu ok. 4,5%
W skład zestawu wchodzi:
- słód pilzneński Strzegom - 2,4kg
- słód pszeniczny Strzegom- 1,2kg
- słód Abbey malt Weyermann - 100g
- płatki pszeniczne niesłodowane - 1kg
- płatki owsiane - 0,4kg
- chmiel granulat Perle - 30g
- skórka gorzkiej pomarańczy - Curacao - 20g
- kolendra - 30g
- Fermentis SafAle S-33
Zacieranie:
- słody i skleikowane wcześniej płatki wsypujemy do 15l wody o temperaturze 56oC,
- następnie przez 30 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 50°C,
- następnie przez 60 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 64°C,
- następnie przez 30 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 72°C,
- następnie przez 5 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 78°C,
- wysładzanie w 10l wody o temperaturze 75oC.
Chmielenie przez 60 minut:
- w pierwszej minucie gotowania - 20g Perle,
- w 45-tej minucie - 10g Perle.
Dodatki wrzucamy do garnka warzelnego na ostatnie 10minut gotowania:
- świeża skórka starta z 3 pomarańczy (160g) - brak w zestawie,
- kolendra (zalecane zmielenie) - 10-30g (w zależności od oczekiwanej intensywności),
- słodka gorzkiej pomarańczy - 20g.
Drożdże:
- uwodnione Safbrew S-33 - saszetka
Studzenie do temperatury poniżej 30oC, zadanie drożdży. Fermentacja burzliwa - 5-7 dni w temperaturze 18-22oC, fermentacja cicha (można ją pominąć) 2-4 tygodnie, rozlew do butelek. Po 4 tygodniach piwo jest gotowe do spożycia.
Otrzymujemy około 23 litrów 12,5 BLG
Piotr M.
Gwarantujemy najwyższą jakość śrutowanych słodów.
Słody z opcją śrutowania przygotowywane są indywidualnie do każdego zamówienia. Śrutowanie przeprowadzamy na gniotowniku walcowym zapewniającym optymalne rozdrobnienie słodu oraz właściwe oddzielenie go łuski. Łuska zachowuje swoją budowę (nie jest zbyt mocno uszkodzona), co ma wpływ na jakość naszego piwa oraz przyśpieszenie wysładzania zacieru.
Słody w zestawach pakowane są zgodnie z podziałem na trzy grupy: jasne, karmelowe i ciemne. Każda z grup pakowana jest zbiorczo w osobnym opakowaniu (np. jeśli w zestawie występuje słód barwiący i prażony to zostaną one spakowane w jeden worek). Worki ze słodami oznaczone są etykietami z nazwą zestawu.
Przedstawiona na zdjęciu barwa piwa jest orientacyjna i w rzeczywistości może się nieznacznie różnić. Wpływ na barwę piwa mają głównie słody, których EBC w zależności od dostawy mieści się w określonych przedziałach barwy (np. karmelowy czerwony 40-60 EBC).
Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.
Rozszczelnienie saszetki w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.