Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
Darmowa dostawa
Zbieraj punkty za zakupy
Piwo domowe ? Nic prostszego ...
Więcej zamawiasz więcej oszczędzasz!
Piwo domowe - Nie słaby Kolsch 14 Blg - zestaw ze słodów
Opis
Piwo domowe konkursowe - "Nie słaby Kolsch" 14 Blg. Kölsch – pochodzi z Niemiec, jest to jasne piwo górnej fermentacji warzone najczęściej z połączania słodów jęczmiennego i pszenicznego.
"Piwo o delikatnym smaku i wyraźnym aromacie chmielu, piana gęsta i trwała. Bardzo delikatna goryczka prawie niewyczuwalna. Lekkie piwko na upalne dni ;). Zawartości alkoholu ok. 5%.
W skład zestawu wchodzi:
- Strzegom słód pilzneński - 4,2 kg
- Strzegom słód pszeniczny - 0.8 kg
- Chmiel lubelski granulat - 50g
- Fermentis Safbrew S-33
Zacieranie:
- słody wsypujemy do 15l wody o temperaturze 46oC,
- następnie przez 10-15 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 42-43oC,
- następnie przez 40 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 64oC,
- następnie przez 20 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 72oC,
- następnie podgrzewamy zacier do 78oC,
- wysładzanie ciągłe w 10l wody o temperaturze 70oC.
Chmielenie przez 60 minut:
- w pierwszej minucie gotowania - 40g chmielu Lubelski,
- w 50-tej minucie gotowania - 10g chmielu Lubelski.
Receptura na piwo przesłana przez: mirozdyb
Studzenie do temperatury poniżej 30oC, zadanie drożdży. Fermentacja burzliwa - 5-7 dni w temperaturze 18-22oC, fermentacja cicha (można ją pominąć) 2-4 tygodnie, rozlew do butelek.
Gwarantujemy najwyższą jakość śrutowanych słodów.
Słody z opcją śrutowania przygotowywane są indywidualnie do każdego zamówienia. Śrutowanie przeprowadzamy na gniotowniku walcowym zapewniającym optymalne rozdrobnienie słodu oraz właściwe oddzielenie go łuski. Łuska zachowuje swoją budowę (nie jest zbyt mocno uszkodzona), co ma wpływ na jakość naszego piwa oraz przyśpieszenie wysładzania zacieru.
Słody w zestawach pakowane są zgodnie z podziałem na trzy grupy: jasne, karmelowe i ciemne. Każda z grup pakowana jest zbiorczo w osobnym opakowaniu (np. jeśli w zestawie występuje słód barwiący i prażony to zostaną one spakowane w jeden worek). Worki ze słodami oznaczone są etykietami z nazwą zestawu.
Przedstawiona na zdjęciu barwa piwa jest orientacyjna i w rzeczywistości może się nieznacznie różnić. Wpływ na barwę piwa mają głównie słody, których EBC w zależności od dostawy mieści się w określonych przedziałach barwy (np. karmelowy czerwony 40-60 EBC).
Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.
Rozszczelnienie saszetki w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.