Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Paweł
GG: 1554314

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
 

Piwo domowe - Saison - 16 BLG - zestaw ze słodów

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: do 3 dni roboczych
Cena: 21,00 zł 21.00


ilość szt.
Zyskujesz 2 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4
Producent: -
Kod produktu: #18

Opis

Saison to piwo górnej fermentacji, delikatnie chmielone o złocistej barwie, trwałej pianie i zawartości alkoholu na poziomie 6-7%. Saison pochodzi z regionu francuskojęzycznej Belgii nazywaną Walonią. Oryginalnie warzone było w walońskich gospodarstwach rolnych. Jest to piwo o łagodnym i przyjemnym smaku, w którym odnajdziemy aromaty owocowe, kwiatowe, ziemiste i korzenne.

Zawartość ekstraktu ok. 16-17 BLG
Zawartość alkoholu 6,5%-7,0%

W przypadku, gdy chcemy uzyskać 20l piwa domowego, prosimy wybrać do koszyka 2 x zestaw.

W skład zestawu na 10 l piwa wchodzi:

- Strzegom pilzneński  - 2,3 kg
- Strzegom słód pszeniczny - 0,3 kg

- Strzegom monachijski I - 0,3 kg
- Weyermann zakwaszający - 0,1kg
- chmiel aromatyczny perle  - 10g
- chmiel aromatyczny fuggle - 10g

Poniżej zalecany sposób zacierania na 20-22l piwa:

- słody wsypujemy do 20l wody o temperaturze 65oC,

- przez pierwsze 60 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 62oC,  
 
- następnie przez 30 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 68oC,
 
- następnie przez 5 min. w temperaturze 74oC,
 
- podgrzanie do 78oC,
 
- wysładzanie w 12l wody o temperaturze 80oC.
 
 Chmielenie przez 90 min:

- w 75-tej minucie gotowania - 20g chmielu Fuggle + 20g chmielu Perle

Fermentacja burzliwa 5-7 dni w temperaturze 16-18oC, następnie fermentacja cicha w temperaturze 14-18oC około 2-4 tygodnie, rozlew do butelek. Po 4 tygodniach piwo jest gotowe do spożycia.

Gwarantujemy najwyższą jakość śrutowanych słodów.
Słody z opcją śrutowania przygotowywane są indywidualnie do każdego zamówienia. Śrutowanie przeprowadzamy na gniotowniku walcowym zapewniającym optymalne rozdrobnienie słodu oraz właściwe oddzielenie go łuski. Łuska zachowuje swoją budowę (nie jest zbyt mocno uszkodzona), co ma wpływ na jakość naszego piwa oraz przyśpieszenie wysładzania zacieru.

Słody w zestawach pakowane są zgodnie z podziałem na trzy grupy: jasne, karmelowe i ciemne. Każda z grup pakowana jest zbiorczo w osobnym opakowaniu (np. jeśli w zestawie występuje słód barwiący i prażony to zostaną one spakowane w jeden worek). Worki ze słodami oznaczone są etykietami z nazwą zestawu.

Zestaw nie zawiera drożdży, należy je dokupić osobno. Poniżej znajdziesz polecane przez nas drożdże do tego zestawu.

Przedstawiona na zdjęciu barwa piwa jest orientacyjna i w rzeczywistości może się nieznacznie różnić. Wpływ na barwę piwa mają głównie słody, których EBC w zależności od dostawy mieści się w określonych przedziałach barwy (np. karmelowy czerwony 40-60 EBC).

Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.

Rozszczelnienie saszetki  w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl