Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Paweł
GG: 1554314

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
 

Piwo domowe - Smoke Wheat Eve​ryday - Rauch Pflaum​e Weizen​ - 15,5Blg - zestaw ze słodów

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: do 3 dni roboczych
Cena: 94,90 zł 94.90


ilość szt.
Zyskujesz 9 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: #55

Opis

Smoke Wheat Everyday - Rauch Pflaume Weizen - 15,5Blg - kategoria Podwędzane Kalesony, autor Maciej M. / Browar Mełg

Od autora: Pomysł na piwo wziął się stąd, że szukałem jakiegoś ciekawego połączenia z wędzonką - i tu się zrodziła myśl, czemu by nie połączyć z nią typowych bananowo-goździkowych nut od weizena. W trakcie fermentacji nie wyczuwałem zbytnio wędzonki, więc zacząłem myśleć co by tu dodać by była ona nieco wyraźniejsza, stąd się wzięły właśnie śliwki. Gotowe piwo jest dosyć ciekawe, nie jest za mocne, ma delikatny smak łączący w sobie pszenicę, nuty dymne oraz świąteczny aromat kompotu z suszu. 
 
Zestaw zawiera:
- 4 kg słód pszeniczny (Strzegom)
- 2,5 kg słód jęczmienny wędzony bukiem (Weyermann)
- 0,4 kg słód Carahell (Weyermann)
- chmiel junga - 20g
- chmiel sybilla - 20g
- chmiel citra - 20g
- drożdże Fermentis WB-06
 
Poniżej zalecany sposób zacierania na 20-22l piwa:

- słody wsypujemy do 15l wody o temperaturze 47oC,
 
- następnie przez 20 minut utrzymujemy zacier w temperaturze 44°C,

- następnie przez 60 minut utrzymujemy zacier w temperaturze 66°C,

- podnosimy temperaturę zacieru do 78°C,

- wysładzamy w 12l wody o temperaturze 75oC.
 
Chmielenie przez 60 minut:

- w 1-ej minucie 20g Iunga,

- w 55-tej minucie 20g Sybilla + 20g Citra + łyżka zmielonego pieprzu (brak w zestawie).
 
Fermentacja:
 
Studzenie do temperatury poniżej 30oC, zadanie drożdży. Fermentacja burzliwa - 5-7 dni w temperaturze 16-18oC. Następnie 200g śliwek suszonych wrzucamy do 200ml wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Ostudzoną "herbatę" cedzimy na sitku tak aby oddzielić śliwki i wlewamy do fermentora, do którego następnie zlewamy piwo z fermentacji burzliwej (zasysamy również nieco drożdży, by te zjadły ewentualne cukry pochodzące od śliwek). następnie fermentacja cicha 2-4 tygodnie, rozlew do butelek. Po 4 tygodniach piwo jest gotowe do spożycia.

Gwarantujemy najwyższą jakość śrutowanych słodów.
Słody z opcją śrutowania przygotowywane są indywidualnie do każdego zamówienia. Śrutowanie przeprowadzamy na gniotowniku walcowym zapewniającym optymalne rozdrobnienie słodu oraz właściwe oddzielenie go łuski. Łuska zachowuje swoją budowę (nie jest zbyt mocno uszkodzona), co ma wpływ na jakość naszego piwa oraz przyśpieszenie wysładzania zacieru.

Słody w zestawach pakowane są zgodnie z podziałem na trzy grupy: jasne, karmelowe i ciemne. Każda z grup pakowana jest zbiorczo w osobnym opakowaniu (np. jeśli w zestawie występuje słód barwiący i prażony to zostaną one spakowane w jeden worek). Worki ze słodami oznaczone są etykietami z nazwą zestawu.

Przedstawiona na zdjęciu barwa piwa jest orientacyjna i w rzeczywistości może się nieznacznie różnić. Wpływ na barwę piwa mają głównie słody, których EBC w zależności od dostawy mieści się w określonych przedziałach barwy (np. karmelowy czerwony 40-60 EBC).

Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.

Rozszczelnienie saszetki  w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.

 

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl