Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
Darmowa dostawa
Zbieraj punkty za zakupy
Piwo domowe ? Nic prostszego ...
Więcej zamawiasz więcej oszczędzasz!
Chmiel Lomik - granulat
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Tradycyjny polski chmiel uprawiany w rejonie Nowego Tomyśla, wyhodowany na drodze skrzyżowania odmiany Northern Brewer z dzikim chmielem pochodzącym z okolic Lublina. Goryczka jak i walory aromatyczne zbliżone do chmielu Lubelskiego, wnosi jednak nieco więcej aromatów korzennych i ziołowych. W chmieleniu na goryczkę używany zamiennie z chmielem Lubelskim. Aromat przyjemny, harmonijny, delikatny. Zawartość alfa-kwasów 4,0%. Niska, czysta gorycz, pożądana w klasycznych piwach stylu belgijskiego. Świetnie odnajduje się w chmieleniu piw tylu lager, nadaje piwu orzeźwiający, czysty smak.
Zawartość alfa-kwasów potwierdzona atestem analitycznym.
Zalecany do piw: Sweet Stout, Stout, Flanders Brown, Belgian Blond, Dubbel, Lambik, Bitter, Scottish Export, Pilsners, Dortmunder, Porter, Brown Porter. Belgian Brown, Bock, Maibock, Doppelbock, Schwarzbier, Dortmunder, Wiedeńskie, Octoberfest, Marcowe, Altbier, American Premium, Kolsch, Wheat
Wiodący aromat: curry, koperek, jałowiec, ziemisty, trawiasty, kwiatowe, ziołowy.
Zamiennik: Lubelski, Tettneng, Spalt, Liberty, Sterling, Santiam, Ultra, Willamette, Fuggle, Styrian Golding, SAAZ, Hersbrucker, Hallertauer, Glacier.
Zbiór:
W celu zapewnienia wysokiej jakości dostarczanego surowca, chmiel do momentu wysyłki przechowywany jest w chłodni.
Wartości wykresu należy traktować orientacyjnie. Mogą różnić się w zależności od roku zbiorów, regionu, wieku i ogólnej kondycji uprawy.
Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.
Rozszczelnienie saszetki w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.
Dane techniczne
Odmiany chmielu | aromatyczne |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.