Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
Darmowa dostawa
Zbieraj punkty za zakupy
Piwo domowe ? Nic prostszego ...
Więcej zamawiasz więcej oszczędzasz!
Drożdże do piwa domowego Fermentis SafAle S-33 (Safbrew S-33)
Opis
Safale S-33 (Safbrew S-33) - uniwersalne drożdże górnej fermentacji. Bardzo popularne drożdże ogólnego przeznaczenia, o stabilnych właściwościach. Drożdże te wytwarzają doskonałe profile smakowe i nadają się do produkcji szerokiego zakresu piw górnej fermentacji. Drożdże doskonale radzą sobie z dużą zawartością alkoholu, nawet do 11%
Kłaczkowanie i osiadanie: średnie.
Odfermentowanie: płytkie.
Polecamy fermentację w temperaturze: 15-24oC.
Dozowanie: 10-16g na 20l piwa,
Rehydracja: drożdże należy wsypać do sterylnej wody lub brzeczki (w ilości co najmniej 10-krotnej ich wagi) o temperaturze 25-29°C. Pozostawić na 15-30 minut po czym delikatnie mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Tak uzyskany starter drożdżowy dodajemy do naczynia fermentacyjnego.
Alternatywnie możemy zadać drożdże bezpośrednio brzeczki w pojemniku fermentacyjnym (temperatura brzeczki powinna wynosić 25-29°C. Drożdże należy wsypywać stopniowo tak aby objęły całą powierzchnię brzeczki i nie zbijały się w grudki. Po 30 minutach od zadania drożdży należy wymieszać całość w celu równomiernego rozprowadzenia drożdży oraz napowietrzenia brzeczki. Możemy wykorzystać do tego mieszadło, ewentualnie odkażony zestaw do napowietrzania brzeczki lub dolać 2-3l wystudzonej, sterylnej brzeczki (z wysokości ok 50cm nad pojemnikiem fermentacyjnym),
Przechowywanie w temperaturze: poniżej 10 stopni,
Saszetka: 11,5g lub 500g.
Szczegółowa specyfikacja w plikach do pobrania (poniżej):
Pliki do pobrania:
Dane techniczne
Drożdże fermentacji | górnej |
Rodzaj drożdży | suche |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Dawid Szczepański
Pierwsze drożdże jakich używałem,leko estrowe i Warto dodać płatki owsiane w trakcie zacierania dla smaku.