Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Paweł
GG: 1554314

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
 

Piwo domowe - Northeast IPA (NEIPA) - 16 BLG - zestaw ze słodów

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: do 3 dni roboczych
Cena: 46,90 zł 46.90


ilość szt.
Zyskujesz 4 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.25
Producent: -
Kod produktu: #15

Opis

NEIPA to piwo mocno chmielone o zdecydowanie zaznaczonej goryczce. NEIPA charakteryzuje się wyjątkowym chmielowym aromatem. Zawartość alkoholu nawet do 7%. Kompozycja amerykańskich chmieli nadaje piwu nuty cytrusowe, kwiatowe, grejpfrutowe.

Zawartość ekstraktu ok. 16-17 BLG
Zawartość alkoholu 6,5%-7,5%

W przypadku, gdy chcemy uzyskać 20l piwa domowego, prosimy wybrać do koszyka 2 x zestaw.

W skład zestawu na 10 l piwa wchodzi:

- Strzegom polski słód pale ale - 2,5kg
- Strzegom słód pszeniczny - 0,5 kg
- chmiel goryczkowy Sorachi Ace granulat T90 - 50g -  tymczasowo zamieniony Chinook PL - 50g
- chmiel aromatyczny Palisade granulat T90 - 15g - tymczasowo zamieniony na Cascade PL - 15g
- chmiel aromatyczny Ekuanot (Equinox) granulat T90 - 15g

Poniżej zalecany sposób zacierania na 20-22l piwa:

- słody wsypujemy do 20l wody o temperaturze 69oC,

- następnie przez 60-70 min. zacieramy jedno-temperaturowo utrzymując zacier w temperaturze 67-68oC,
 
- następnie przez podgrzanie do 78oC,
 
- następnie wysładzanie w 12l wody o temperaturze 75oC.
 
 Chmielenie przez 70 min:

- w pierwszej minucie gotowania - 50g chmielu Sorachi Ace

- w 40-tej minucie - po 15g chmielu Palisade i Ekuanot

- w 60-tej minucie - po 15g chmielu Palisade i Ekuanot lub dodajemy chmiel na cichą fermentację jednak nie dłużej niż 2-3 dni.

Fermentacja burzliwa - 5-7 dni w temperaturze 16-18oC, fermentacja cicha w temperaturze 14-18oC około 2-4 tygodnie, rozlew do butelek. Po 4 tygodniach piwo nadaje się do spożycia.

Gwarantujemy najwyższą jakość śrutowanych słodów.
Słody z opcją śrutowania przygotowywane są indywidualnie do każdego zamówienia. Śrutowanie przeprowadzamy na gniotowniku walcowym zapewniającym optymalne rozdrobnienie słodu oraz właściwe oddzielenie go łuski. Łuska zachowuje swoją budowę (nie jest zbyt mocno uszkodzona), co ma wpływ na jakość naszego piwa oraz przyśpieszenie wysładzania zacieru.

Słody w zestawach pakowane są zgodnie z podziałem na trzy grupy: jasne, karmelowe i ciemne. Każda z grup pakowana jest zbiorczo w osobnym opakowaniu (np. jeśli w zestawie występuje słód barwiący i prażony to zostaną one spakowane w jeden worek). Worki ze słodami oznaczone są etykietami z nazwą zestawu.

Zestaw nie zawiera drożdży, należy je dokupić osobno. Poniżej znajdziesz polecane przez nas drożdże do tego zestawu.

Przedstawiona na zdjęciu barwa piwa jest orientacyjna i w rzeczywistości może się nieznacznie różnić. Wpływ na barwę piwa mają głównie słody, których EBC w zależności od dostawy mieści się w określonych przedziałach barwy (np. karmelowy czerwony 40-60 EBC).

Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.

Rozszczelnienie saszetki  w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.

 

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl