Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
Darmowa dostawa
Zbieraj punkty za zakupy
Piwo domowe ? Nic prostszego ...
Więcej zamawiasz więcej oszczędzasz!
Piwo domowe Żytnie (Roggenbier) 13 BLG - zestaw ze słodów
Opis
Piwo o ciemno-bursztynowej barwie, jasno-beżowej, trwałej pianie, charakterystyczne zbożowe posmaki w połączeniu z delikatnym chmieleniem tworzą lekkie, orzeźwiające piwo. Piwa żytnie klasycznie fermentowane są drożdżami górnej fermentacji.
Zawartość ekstraktu ok. 13Blg
Zawartość alkoholu ok. 4,5%.
W przypadku, gdy chcemy uzyskać 20l piwa domowego, prosimy wybrać do koszyka 2 x zestaw.
W skład zestawu na 10 l piwa wchodzi:
- Słód żytni Weyermann - 1kg,
- Strzegom pilzneński - 0,8kg
- Strzegom monachijski II - 0,4kg
- Strzegom karmelowy 300 - 0,1kg
- Strzegom karmelowy 600 - 0,05
- Strzegom słód pszeniczny - 0,2kg
- Chmiel Perle granulat - 25g
Poniżej zalecany sposób zacierania na 20-22l piwa:
- słody wsypujemy do 15l wody o temperaturze 51oC,
- następnie przez 40 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 47oC (przerwa beta-glukanowa),
- następnie przez 10 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 52oC,
- następnie przez 30 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 62oC,
- następnie przez 45 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 72oC,
- podgrzanie do 78-80oC,
- wysładzanie w 10l wody o temperaturze 75oC.
Chmielenie przez 70min:
- w pierwszej minucie gotowania - 20g perle
- w 40-tej minucie - 20g perle
- w 60-tej minucie - 5g perle
Studzenie do temperatury poniżej 30oC, zadanie drożdży. Fermentacja burzliwa - 5-7 dni w temperaturze 16-18oC, fermentacja cicha 2-4 tygodnie, rozlew do butelek.
Gwarantujemy najwyższą jakość śrutowanych słodów.
Słody z opcją śrutowania przygotowywane są indywidualnie do każdego zamówienia. Śrutowanie przeprowadzamy na gniotowniku walcowym zapewniającym optymalne rozdrobnienie słodu oraz właściwe oddzielenie go łuski. Łuska zachowuje swoją budowę (nie jest zbyt mocno uszkodzona), co ma wpływ na jakość naszego piwa oraz przyśpieszenie wysładzania zacieru.
Słody w zestawach pakowane są zgodnie z podziałem na trzy grupy: jasne, karmelowe i ciemne. Każda z grup pakowana jest zbiorczo w osobnym opakowaniu (np. jeśli w zestawie występuje słód barwiący i prażony to zostaną one spakowane w jeden worek). Worki ze słodami oznaczone są etykietami z nazwą zestawu.
Zestaw nie zawiera drożdży, należy je dokupić osobno. Poniżej znajdziesz polecane przez nas drożdże do tego zestawu.
Przedstawiona na zdjęciu barwa piwa jest orientacyjna i w rzeczywistości może się nieznacznie różnić. Wpływ na barwę piwa mają głównie słody, których EBC w zależności od dostawy mieści się w określonych przedziałach barwy (np. karmelowy czerwony 40-60 EBC).
Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.
Rozszczelnienie saszetki w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.