Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
Darmowa dostawa
Zbieraj punkty za zakupy
Piwo domowe ? Nic prostszego ...
Więcej zamawiasz więcej oszczędzasz!
Żelatyna kwasowa
Opis
Żelatyna kwasowa - wspomagaja proces klarowania trunków.
Żelatyna kwasowa środek w formie krystalicznej, skutecznie usuwa zmętnienia wywołane obecnością substancji barwnikowych i garbnikowych występujących głównie w winach i sokach czerwonych. Żelatyna sprzedawana jest w porcjach 7 g, co wystarcza na sklarowanie 30-50 l płynu
Użytkowanie:
Odpowiednią porcję żelatyny rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Tak sporządzoną mieszaninę wlać do klarowanego wina lub soku i dokładnie wymieszać. Pamiętać o przestrzeganiu zalecanych dawek, aby nie przedawkować środka. Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu. Zbyt duży dodatek substancji klarujących powoduje tak zwane przeklarowanie, stwarzające niebezpieczeństwo powstawania w winie następnych zmętnień. W związku z tym bezpieczniej jest wykonać wstępne próby na mniejszej ilości płynu. Żelatyna jest środkiem kwasowym, który w przypadku przedawkowania może spowodować utratę barwy i smaku wina.
UWAGA:
Żelatynę należy stosować tylko wówczas, jeśli jest się stu procentowo pewnym, że fermentacja dobiegła końca. W przeciwnym razie powstający w trakcie fermentacji dwutlenek węgla będzie uniemożliwiał opadanie cząsteczek zaadsorbowanych przez środki klarujące.
Charakterystyka produktu:
Środki posiadają atest PZH (Państwowy Zakład Higieny)
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.