Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
Darmowa dostawa
Zbieraj punkty za zakupy
Piwo domowe ? Nic prostszego ...
Więcej zamawiasz więcej oszczędzasz!
Drożdże do piwa domowego Fermentis SafBrew™ HA-18 - 25g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Fermentis SafBrew™ HA-18 - (Saccharomyces cerevisiae) - 25g - to wydajne rozwiązanie (składające się z aktywnych suchych drożdży piwnych POF+ i enzymów) do produkcji piw o wysokiej gęstości początkowej brzeczki, a szczególnie wysokoalkoholowych – takich jak mocne piwa typu Ale, Barley Wine i piwa leżakowane w beczkach. Posiada bardzo dobrą odporność na ciśnienie osmotyczne i wysokie temperatury fermentacji (drożdże termotolerancyjne). SafBrew™ HA-18 dzięki wysokiemu uwalnianiu estrów wytworzą wiele aromatów w końcowym piwie m.in. fenole, nadając goździkowy i pikantny smak.
Produkcja estrów: wysoka
Stopień odfermentowania: bardzo wysokie,
Kłaczkowanie i osiadanie: średnie,
Odporność na alkohol: do 18%,
Zalecana temperatura fermentacji: 25°C – 35°C,
Dozowanie: 20-32g na 20l piwa.
Rehydracja: drożdże należy wsypać do sterylnej wody lub brzeczki (w ilości co najmniej 10-krotnej ich wagi) o temperaturze 25-37°C. Pozostawić na 15-30 minut po czym delikatnie mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Tak uzyskany starter drożdżowy dodajemy do naczynia fermentacyjnego.
Alternatywnie możemy zadać drożdże bezpośrednio brzeczki w pojemniku fermentacyjnym (temperatura brzeczki powinna wynosić 25-35°C. Drożdże należy wsypywać stopniowo tak aby objęły całą powierzchnię brzeczki i nie zbijały się w grudki. Po 30 minutach od zadania drożdży należy wymieszać całość w celu równomiernego rozprowadzenia drożdży oraz napowietrzenia brzeczki. Możemy wykorzystać do tego mieszadło, ewentualnie odkażony zestaw do napowietrzania brzeczki lub dolać 2-3l wystudzonej, sterylnej brzeczki (z wysokości ok 50cm nad pojemnikiem fermentacyjnym),
Przechowywanie w temperaturze: poniżej 15 stopni,
Waga: 25g.
Szczegółowa specyfikacja w plikach do pobrania :
Pliki do pobrania:
Dane techniczne
Drożdże fermentacji | górnej |
Rodzaj drożdży | suche |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.