Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
Darmowa dostawa
Zbieraj punkty za zakupy
Piwo domowe ? Nic prostszego ...
Więcej zamawiasz więcej oszczędzasz!
Drożdże piwne Gozdawa Hybride Ale Yeast NOTTY - 10g
Opis
Gozdawa Hybride Ale Yeast NOTTY - 10g - drożdże górnej fermentacji.
Typ i pochodzenie: Saccharomyces cerevisiae
Opakowania: 10g
Charakterystyka: Neutralny smak i aromat.
Zalecany do piw typu: Łagodne Ale Golden Ale, Blond Ale, Kölsch, Gorzki, Pale Ale, Amber Ale, Red Ale,
ESB, IPA, Altbier, Strong Ale, Barleywine, American Style Brown Ale, Dry Stout, Imperial Stout, Lager, Pilsner, Wiedeń, Schwartzbier, Bock.
Dozowanie: 10-16g na 20l piwa,
Rehydracja: sterylna woda z kranu lub rozwodniona brzeczka (2-6°P / OG 1,008 do 1,024). Drożdże należy wsypać do sterylnej wody lub brzeczki (w ilości co najmniej 10-krotnej ich wagi) o temperaturze 25-29°C. Pozostawić na 15-30 minut po czym delikatnie mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Tak uzyskany starter drożdżowy dodajemy do naczynia fermentacyjnego.
Alternatywnie możemy zadać drożdże bezpośrednio brzeczki w pojemniku fermentacyjnym (temperatura brzeczki powinna wynosić 25-29°C. Drożdże należy wsypywać stopniowo tak aby objęły całą powierzchnię brzeczki i nie zbijały się w grudki. Po 30 minutach od zadania drożdży należy wymieszać całość w celu równomiernego rozprowadzenia drożdży oraz napowietrzenia brzeczki. Możemy wykorzystać do tego mieszadło, ewentualnie odkażony zestaw do napowietrzania brzeczki lub dolać 2-3l wystudzonej, sterylnej brzeczki (z wysokości ok 50cm nad pojemnikiem fermentacyjnym),
Fermentacja: HAY NOTTY jest odpowiedni do fermentacji głównej dla piw do 9% ABV.
Zalecana temperatura fermentacji: Hybride Ale Yeast NOTTY fermentuje powodzeniem zarówno w temperaturze 10°C i 23°C. W niższych temperaturach odpowiednich dla piw typu lager, fermentacja zajmie około 8-9 dni. Zalecana temperatura dla piw ALE wynosi 20°C, fermentacja powinna być zakończona w ciągu trzech dni, a dla brzeczki o wyższej gęstości ok. 4 dni.
Właściwości sedymentacyjne: HAY NOTTY jest silnie kłaczkowaty i szybko opada na dno zbiornika po skończonej fermentacji. Wysoka flokulacja może wytrącać związki chmielowe i zmniejszyć gorycz piwa.
Przechowywanie w temperaturze: poniżej 10 stopni.
Dane techniczne
Drożdże fermentacji | górnej |
Rodzaj drożdży | suche |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Rafał Będziejewski
Fajne drożdże.Ładnie pracują w niskich zakresach temperatury dając czyste profile.