Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
Darmowa dostawa
Zbieraj punkty za zakupy
Piwo domowe ? Nic prostszego ...
Więcej zamawiasz więcej oszczędzasz!
Drożdże do piwa domowego Fermentis Saflager S-189
Opis
Drożdże piwne Fermentis Saflager S-189 to szczep dolnej fermentacji pochodzący z browaru Hürlimann w Szwajcarii (Saccharomyces cerevisiae). Drożdże te zapewniają neutralny, czysty smak piwa, dzięki czemu mogą być wykorzystywane do produkcji szerokiej gamy piw dolnej fermentacji. Dobrze zachowują się również w piwach mocnych.
Kłaczkowanie i osiadanie: wysokie
Odfermentowanie: wysokie
Temperatura fermentacji: 12-15°C
Dozowanie: 10-16g na 20l piwa,
Rehydracja: należy wsypać drożdże do sterylnej wody lub brzeczki (w ilości co najmniej 10-krotnej ich wagi) o temperaturze 21-25°C. Pozostawić na 15-30 minut po czym delikatnie mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Tak uzyskany starter drożdżowy dodajemy do naczynia fermentacyjnego.
Alternatywnie możemy zadać drożdże bezpośrednio brzeczki w pojemniku fermentacyjnym (temperatura brzeczki powinna wynosić 21-25°C. Drożdże należy wsypywać stopniowo tak aby objęły całą powierzchnię brzeczki i nie zbijały się w grudki. Po 30 minutach od zadania drożdży należy wymieszać całość w celu równomiernego rozprowadzenia drożdży oraz napowietrzenia brzeczki. Możemy wykorzystać do tego mieszadło, ewentualnie odkażony zestaw do napowietrzania brzeczki lub dolać 2-3l wystudzonej, sterylnej brzeczki (z wysokości ok 50cm nad pojemnikiem fermentacyjnym).
Przechowywanie w temperaturze: poniżej 10 stopni,
Saszetka: 11,5g lub 500g.
Szczegółowa specyfikacja w plikach do pobrania (poniżej):
Pliki do pobrania:
Dane techniczne
Drożdże fermentacji | dolnej |
Rodzaj drożdży | suche |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.