Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
Darmowa dostawa
Zbieraj punkty za zakupy
Piwo domowe ? Nic prostszego ...
Więcej zamawiasz więcej oszczędzasz!
Drożdże piwne Gozdawa Original British Ale Yeast Withbread OBAY 04 - 10g
Opis
Drożdże piwne Original British Ale Yeast OBAY 04 - 10g, drożdże górnej fermentacji dedykowany dla piw amerykańskich, angielskich. Niska zawartość estrów.
Słynne drożdże angielskie, wybierane ze względu na dużą szybkość fermentacji i zdolności do wytwarzania bardzo zwartego osadu na koniec fermentacji, co ułatwia klarowanie piwa. Drożdże rekomendowane do produkcji szerokiego zakresu piw typu ale.
Kłaczkowanie i osiadanie: silne.
Odfermentowanie: średnie.
Fermentacja w temperaturze: 15-24°C
Dozowanie: 10-16g na 20l piwa
Rehydracja: drożdże należy wsypać do sterylnej wody lub brzeczki (w ilości co najmniej 10-krotnej ich wagi) o temperaturze 25-29°C. Pozostawić na 15-30 minut po czym delikatnie mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Tak uzyskany starter drożdżowy dodajemy do naczynia fermentacyjnego.
Alternatywnie możemy zadać drożdże bezpośrednio brzeczki w pojemniku fermentacyjnym (temperatura brzeczki powinna wynosić 25-29°C. Drożdże należy wsypywać stopniowo tak aby objęły całą powierzchnię brzeczki i nie zbijały się w grudki. Po 30 minutach od zadania drożdży należy wymieszać całość w celu równomiernego rozprowadzenia drożdży oraz napowietrzenia brzeczki. Możemy wykorzystać do tego mieszadło, ewentualnie odkażony zestaw do napowietrzania brzeczki lub dolać 2-3l wystudzonej, sterylnej brzeczki (z wysokości ok 50cm nad pojemnikiem fermentacyjnym),
Przechowywanie w temperaturze: poniżej 10 stopni,
Saszetka: 11,5 g.
Dane techniczne
Drożdże fermentacji | górnej |
Rodzaj drożdży | suche |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.