Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Robert
GG: 7376372

Paweł
GG: 1554314

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
 

Piwo domowe Imperial Stout 18BLG - zestaw ze słodów

bciemne.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 27,00 zł 27.00


ilość szt.
Zyskujesz 2 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 0502101917

Opis

Imperial Stout - ciemne, słodowe, mocne piwo górnej fermentacji. Słody karmelowe i prażone nadają piwu wyjątkowy głęboki, palony, czekoladowo smak, a zestaw chmieli wnosi klasyczny aromat i wyczuwalną, umiarkowaną goryczkę.

Zawartość ekstraktu ok. 18Blg
Zawartość alkoholu ok. 8%.

W przypadku, gdy chcemy uzyskać 20l piwa domowego, prosimy wybrać do koszyka 2 x zestaw.

W skład zestawu na 10 l piwa wchodzi:

- Strzegom słód pilzneński - 3 kg,
- Strzegom słód monachijski II - 0,5 kg
- Castle Malting słód Château Cara Ruby - 0,25 kg
- Strzegom słód czekoladowy ciemny 1200 - 0,25 kg,
- Strzegom słód jęczmień prażony 0,25 kg
- Chmiel Aurora (SLO) - 40g
- Chmiel Hersbrucker Spat (DE) - 10g

Poniżej zalecany sposób zacierania na 20-22l piwa:

- słody wsypujemy do 20l wody o temperaturze 72oC (słody ciemne możemy wsypać na 10-15min. przed końcem zacierania (po negatywnej próbie jodowej).

- następnie przez 60 minut utrzymujemy zacier w temperaturze 66oC,
 
- następnie przez 20 minut utrzymujemy zacier w temperaturze 72oC,
 
- następnie podgrzanie do 78oC,
 
- następnie wysładzanie w 10l wody o temperaturze 76-78oC, do uzyskania ok 28l brzeczki.
 
Chmielenie 60 min.:

- w pierwszej minucie gotowania - 40g chmielu Aurora,

- w 55-tej  -  20g chmielu Hersbrucker Spat.

Brzeczkę należy gotować (odparowywać) do momentu aż cukromierz/refraktometr będzie wskazywał BLG na poziomie około 18 blg. Pomiaru należy dokonywać na próbce przy temperaturze około 20oC.

Studzenie do temperatury poniżej 30oC, zadanie drożdży. Fermentacja burzliwa - 7-12 dni, fermentacja cicha 2-4 tygodnie, rozlew do butelek. Po 3-4 miesiącach piwo jest gotowe do spożycia.

Gwarantujemy najwyższą jakość śrutowanych słodów.
Słody z opcją śrutowania przygotowywane są indywidualnie do każdego zamówienia. Śrutowanie przeprowadzamy na gniotowniku walcowym zapewniającym optymalne rozdrobnienie słodu oraz właściwe oddzielenie go łuski. Łuska zachowuje swoją budowę (nie jest zbyt mocno uszkodzona), co ma wpływ na jakość naszego piwa oraz przyśpieszenie wysładzania zacieru.

Słody w zestawach pakowane są zgodnie z podziałem na trzy grupy: jasne, karmelowe i ciemne. Każda z grup pakowana jest zbiorczo w osobnym opakowaniu (np. jeśli w zestawie występuje słód barwiący i prażony to zostaną one spakowane w jeden worek). Worek ze słodami danej grupy oznaczony jest etykietami słodów wchodzących w skład danej grupy.

Zestaw nie zawiera drożdży, należy je dokupić osobno. Poniżej znajdziesz polecane przez nas drożdże do tego zestawu.

Przedstawiona na zdjęciu barwa piwa jest orientacyjna i w rzeczywistości może się nieznacznie różnić. Wpływ na barwę piwa mają głównie słody, których EBC w zależności od dostawy mieści się w określonych przedziałach barwy (np. karmelowy czerwony 40-60 EBC).

Chmiel w zestawach pakowany jest z wykorzystaniem specjalnych opakowań do jego próżniowego konfekcjonowania. Są to saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania. Ponadto woreczki posiadają solidną strunę, która umożliwia wielokrotne ich otwieranie i zamykanie.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl