Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Robert
GG: 7376372

Paweł
GG: 1554314

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
facebook

Piwo domowe Russian Imperial Stout (RIS) 28 BLG - zestaw ze słodów

bciemne.jpg
  • nowość
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 30,00 zł 30.00


quantity szt.
Zyskujesz 3 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: -
Kod produktu: 605132440

Opis

Russian Imperial Stout - ciemne, słodowe, mocne piwo górnej fermentacji. Słody prażone nadają piwu wyjątkowy głęboki, palony, czekoladowo smak, a zestaw chmieli wnosi klasyczny aromat i wyczuwalną goryczkę. RIS, tak jak i inne mocne piwa wymaga dłuższego czasu leżakowana w butelkach - 6 miesięcy to niezbędne minimum. 

Zawartość ekstraktu ok. 28Blg
Zawartość alkoholu ok. 10%.

W przypadku, gdy chcemy uzyskać 20l piwa domowego, prosimy wybrać do koszyka 2 x zestaw.

W skład zestawu na 10 l piwa wchodzi:

- Strzegom słód pale ale - 3,0 kg,
- Strzegom słód monachijski II - 1 kg
- Strzegom słód czekoladowy ciemny 1200 - 0,25 kg,
- Strzegom słód czekoladowy jasny 400 - 0,15 kg,
- Strzegom słód jęczmień prażony 0,25 kg
- Strzegom słód karmelowy 300 - 0,2 kg
- Strzegom słód żytni - 0,25 kg
- Castle Malting słód Caffe Light - 0,2 kg
- płatki owsiane błyskawiczne - 0,2 kg
- Chmiel Wolf (SLO) - 50 g
- Chmiel Styrian Gold (SLO) - 30g

Poniżej zalecany sposób zacierania na 20-22l piwa:

- słody wsypujemy do 20l wody o temperaturze 72oC (słody ciemne możemy wsypać na 10-15min. przed końcem zacierania (po negatywnej próbie jodowej).

- następnie przez 60 minut utrzymujemy zacier w temperaturze 66oC,
 
- następnie przez 20 minut utrzymujemy zacier w temperaturze 72oC,
 
- następnie podgrzanie do 78oC,
 
- następnie wysładzanie w 10l wody o temperaturze 76-78oC, do uzyskania ok 28l brzeczki.
 
Chmielenie 100 min.:

- w pierwszej minucie gotowania - 100g chmielu Wolf,

- w 60-tej i 90-tej minucie - po 30g chmielu Styrian Gold.

Brzeczkę należy gotować (odparowywać) do momentu aż cukromierz/refraktometr będzie wskazywał BLG na poziomie około 28 blg. Pomiaru należy dokonywać na próbce przy temperaturze około 20oC.

Studzenie do temperatury poniżej 30oC, zadanie drożdży. Fermentacja burzliwa - 7-12 dni, fermentacja cicha 2-4 tygodnie, rozlew do butelek. Po 6-12 miesiącach piwo jest gotowe do spożycia.

Gwarantujemy najwyższą jakość śrutowanych słodów.
Słody z opcją śrutowania przygotowywane są indywidualnie do każdego zamówienia. Śrutowanie przeprowadzamy na gniotowniku walcowym zapewniającym optymalne rozdrobnienie słodu oraz właściwe oddzielenie go łuski. Łuska zachowuje swoją budowę (nie jest zbyt mocno uszkodzona), co ma wpływ na jakość naszego piwa oraz przyśpieszenie wysładzania zacieru.

Słody w zestawach pakowane są zgodnie z podziałem na trzy grupy: jasne, karmelowe i ciemne. Każda z grup pakowana jest zbiorczo w osobnym opakowaniu (np. jeśli w zestawie występuje słód barwiący i prażony to zostaną one spakowane w jeden worek). Worek ze słodami danej grupy oznaczony jest etykietami słodów wchodzących w skład danej grupy.

Zestaw nie zawiera drożdży, należy je dokupić osobno. Poniżej znajdziesz polecane przez nas drożdże do tego zestawu.

Przedstawiona na zdjęciu barwa piwa jest orientacyjna i w rzeczywistości może się nieznacznie różnić. Wpływ na barwę piwa mają głównie słody, których EBC w zależności od dostawy mieści się w określonych przedziałach barwy (np. karmelowy czerwony 40-60 EBC).

Chmiel w zestawach pakowany jest z wykorzystaniem specjalnych opakowań do jego próżniowego konfekcjonowania. Są to saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania. Ponadto woreczki posiadają solidną strunę, która umożliwia wielokrotne ich otwieranie i zamykanie.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl