Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Paweł
GG: 1554314

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
 

Piwo domowe Dark Ale 13 BLG - zestaw ze słodów

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: do 3 dni roboczych
Cena: 38,20 zł 38.20


ilość szt.
Zyskujesz 3 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 5
Producent: -
Kod produktu: #29

Opis

Dark Ale - to piwo górnej fermentacji o wyrazistym, czystym słodowym smaku i umiarkowanym poziomie goryczki oraz klasycznym aromacie chmielowym, wyczuwalne delikatne nuty karmelowe i prażone. Barwa piwa bursztynowa do ciemno czerwonej, gęsta i trwała piana.

Zawartości ekstraktu ok. 13Blg
Zawartości alkoholu ok. 4,5-5%.


W przypadku, gdy chcemy uzyskać 20l piwa domowego, prosimy wybrać do koszyka 2 x zestaw.

W skład zestawu na 10 l piwa wchodzi:

- Strzegom monachijski II - 2,5kg,
- Strzegom karmelowy 200 - 0,1kg,
- Strzegom prażony - 0,2kg,
- Strzegom Red ale - 0,1kg,
- Chmiel Taurus granulat - 15g - tymczasowo zamieniony na Magnat - 15g
- Chmiel Dragon granulat - 15g
- Chmiel Kolibri granulat - 15g 

Poniżej zalecamy dwa sposoby zacierania na 20-22l piwa:

1. Zacieranie dla początkujących:

- słody wsypujemy do 15l wody o temperaturze 66oC,

- następnie przez 40 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 63oC,

- następnie przez 20 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 73oC,

- następnie podgrzanie zacieru do 78-80oC,

- wysładzanie w 10l wody o temperaturze 75oC.

2. Zacieranie dla zaawansowanych - dekokcyja jednowarowa:

- 16l wody podgrzewamy do temperatury 55°C i wsypujemy słody,

- następnie przez 20 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 52-53oC,

- w 21-ej minucie podgrzewamy całość do 64°C i odbieramy około 5l zacieru (dekokt). Pozostałą część utrzymujemy w temperaturze 64-65oC,

- dekokt podgrzewamy do 72-73oC i pozostawiamy na około 10-15min. Po tym czasie dekokt doprowadzamy do wrzenia i gotujemy go przez następne 10-15min. Przelewamy porcjami dekokt to pozostałej części zacieru ciągle mieszając.

- następnie przez 30 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 72-73oC

- podgrzanie do 78-80oC,

- wysładzanie w 10-12l wody o temperaturze 75oC.

Chmielenie przez 60 minut (wspólne dla obu sposobów):

- w pierwszej minucie gotowania - 30g chmielu Taurus,

- w 50-tej minucie gotowania - 30g chmielu Dragon,

- w 60-tej minucie gotowania - 30g chmielu Kolibri.

Studzenie do temperatury poniżej 30oC, zadanie drożdży. Fermentacja burzliwa - 5-7 dni w temperaturze 16-18oC, fermentacja cicha w temperaturze 12-16oC około 2-4 tygodnie, rozlew do butelek.

Gwarantujemy najwyższą jakość śrutowanych słodów.
Słody z opcją śrutowania przygotowywane są indywidualnie do każdego zamówienia. Śrutowanie przeprowadzamy na gniotowniku walcowym zapewniającym optymalne rozdrobnienie słodu oraz właściwe oddzielenie go łuski. Łuska zachowuje swoją budowę (nie jest zbyt mocno uszkodzona), co ma wpływ na jakość naszego piwa oraz przyśpieszenie wysładzania zacieru.

Słody w zestawach pakowane są zgodnie z podziałem na trzy grupy: jasne, karmelowe i ciemne. Każda z grup pakowana jest zbiorczo w osobnym opakowaniu (np. jeśli w zestawie występuje słód barwiący i prażony to zostaną one spakowane w jeden worek). Worki ze słodami oznaczone są etykietami z nazwą zestawu.

Zestaw nie zawiera drożdży, należy je dokupić osobno. Poniżej znajdziesz polecane przez nas drożdże do tego zestawu.

Przedstawiona na zdjęciu barwa piwa jest orientacyjna i w rzeczywistości może się nieznacznie różnić. Wpływ na barwę piwa mają głównie słody, których EBC w zależności od dostawy mieści się w określonych przedziałach barwy (np. karmelowy czerwony 40-60 EBC).

Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.

Rozszczelnienie saszetki  w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl